Waarom is een goed zadel belangrijk?

Tijdens een fietstocht is bijna niets zo vervelend als zadelpijn door een verkeerd gekozen zadel. En vergis je niet: veel fietsers hebben hier last van. Sommige fietsers hebben er zelfs zo erg last van dat ze het fietsen voorgoed voor gezien houden. Ook als je ritjes op de fiets of e-bike nooit langer zijn dan 15-20 kilometer is een passend zadel erg belangrijk. Zadelpijn kan namelijk al ontstaan na 10 minuten.

De pijn kan komen door een te smal, te breed, te zacht of te hard zadel. Door het ‘foute’ zadel (of een verkeerde zadelstand) worden zenuwen en pezen rondom de zitbotten afgekneld. Dit zorgt voor een zeurende pijn.   

 

Zadelmeting is de oplossing

Gelukkig kunnen wij je helpen om het perfecte zadel te vinden. Heb je last van specifieke klachten tijdens het fietsen zoals een verdoofd gevoel in het kruis, tintelingen of pijn aan je rug? Benoem deze klachten dan tijdens je bezoek aan de fietsenwinkel. Je vakman zal een zadelmeting doen om de klachten te verhelpen, hierbij wordt de afstand tussen de zitbotjes gemeten. De uitkomst van deze meting bepaalt welke maat                                                         zadel nodig is.

 

Algemene tips voor het juiste fietszadel

Een fijn zadel is voor iedereen anders. Een universeel fietszadel waarmee iedereen tevreden is, bestaat helaas niet. Toch zijn er een paar algemene tips die iedere fietser in acht zou moeten nemen om het perfecte zadel te vinden:

  • Dames- en herenuitvoering: Een fietszadel voor vrouwen is over het algemeen iets breder dan een fietszadel voor mannen, omdat het bekken van een vrouw breder is.
  • Smal of breed zadel: Hoe verder je bekken naar voren gekanteld staat, hoe smaller het zadel kan zijn. Wielrenners, triatlonfietsers en andere sportieve fietsers zullen gewoonlijk een smaller zadel hebben door hun sportieve houding.
  • Hard of zacht zadel: Voor de langere afstanden is een harder zadel vaak beter, maar voor korte afstanden is een zacht zadel meer geschikt. Dit komt omdat spieren, zenuwen en pezen rondom de zitbotten van fietsers die alleen korte ritten fietsen niet gewend zijn aan de belasting van een hard zadel.
  • Wel of geen uitsparing: Hoe verder je bekken naar voren is gekanteld (mede door de fietshouding) hoe meer druk er ontstaat op je schaambeen. Deze druk wil je zoveel mogelijk naar de zitbotjes hebben. Om dit voor elkaar te krijgen is het slim te kiezen voor een zadel met een uitsparing.

 

Doe de zadelmeting bij ons

Om erachter te komen welk zadel het beste bij jou past, kijken wij met een meetsysteem naar de afstand tussen je zitbeenderen. Dit bepaalt voor een groot deel welk zadel het beste bij je past. Mocht je specifieke klachten hebben, bijvoorbeeld met je rug, benoem deze dan altijd bij het gesprek. Zo kan er een gedegen advies uitgebracht worden op basis van de meting en jouw informatie.